VISION

Visionen OM-TANKE


Om-tanke har blivit en mötesplats för personer intresserade av miljö och hållbar utveckling. Butiken har som vision att utveckla sin roll som "sustainability hub". Se mer under SAMARBETE.

 

Om-tanke drivs av en egenföretagare och butikens vision är färgad av dess ägare. Som butiksägare förmedlar Sara sin kunskap och de intressen som följt parallellt med livet, studier och barn. Första dottern föddes 2001. En vän som fått barn flera år tidigare hade redan övertygat om förträffligheten hos ekologisk bomull, ull, silke och tygblöjor. Att ha plagg på en nyfödd som tillverkats med en massa gifter* kändes inte rätt. Utbudet var inte stort och mycket inhandlades via Internet och postorder.

 

Som student hade Sara som ett mål att jobba med solenergi. Solen är jordens motor. Varför använda olja som är miljoner år gammal lagrad solenergi då det ger oss bekymmer med överskott av koldioxid i atmosfären och växthuseffekt vid förbränning. Nu finns solenergipryttlarna i butiken. Vissa är mer av typen gimmik och har mer pedagogisk poäng än praktisk nytta. Men pedagogik och identifikation är fortfarande viktigt i världens omställning mot förnyelsebara energikällor! Att förmedla kretsloppstänk genom kompostering finns det också en poäng med. Odling är en ännu outforskad nisch för butiken!

 

Som en engagerad person utan tillräckligt utlopp för sin kreativitet och sitt engagemang under allt för många år höll Sara på att bränna ut sig. Att hitta balans i tillvaron, lyssna till hjärtat och tro på drömmarna blev så viktigt att ett fåtal grejer som inte är ekologiska kan få finnas i butiken, då de delar samma vision om hållbar utveckling.

 

Design är viktigt vid val av produkt till Om-tankes sortiment. Funkar inte en grej så kanske man skaffar en till. Eller hittar man en snyggare så vill man hellre ha den. Och då har man plötsligt två med samma funktion. Hur miljöbra är det? Så ibland får en vara som transporterats längre, inte är tillverkad av det miljövänligaste alternativet ändå ta plats på hyllan. Ibland är priset högre. Men gillar man sin bärsele, nappflaska, smycke, tröja, byxa så mycket att man varit beredd att betala lite mer så kanske man är mer varsam så den varar längre, vilket också är bra för miljön.

 

Att bara sälja något för att det är ”ekologiskt” eller ”fair trade” går för det mesta inte hem hos Om-tanke. Butiken eftersträvar inte överkonsumtion av varor vi inte behöver. Lite mer toleranta är vi då det gäller återbruk och lokalt producerat då grejen som sådan även kan inspirera till eget skapande. Ambitionen är att det ska finnas en tanke, gärna en tanke som uppmuntrar till att tänka om! Därför är vi också glada för tips. Varje vecka kommer förfrågningar som gör att vi lär oss nytt.

 

LITE HISTORIK

Livsstilsbutiken och café Om-tanke öppnade i november 2007. Inga som startade hade även en omtyckt yogaverksamhet.


Om-tanke togs över av Planet Blå AB i september 2008 då Inga och Sara startade aktiebolag tillsammans. Sara kom in med ambitioner att öka och bredda sortimentet.


I december 2008 lämnade Inga butiken för flytt från Lund. Sommaren 2009 flyttade butiken tvärs över gatan och öppnade i Miljögårdens gamla lokaler. Cafédelen försvann i flytten.

 

VARFÖR EKOLOGISKT?

Visste du att konventionella bomullsodlingar årligen använder en fjärdedel av världens användning av insektsbekämpningsmedel och en tiondel av ogräsmedlen? Vid skörd används avlövningsmedel och andra medel som absolut är förbjudna i Sverige. En planta kan besprutas ca 30-40 ggr och det är inte bara skadedjur som försvinner. När insekterna försvinner så försvinner även många fågelarter och andra djur. Dessutom blir bönderna och deras barn och husdjur sjuka av gifterna som öven hamnar i vattendragen. De får yrsel, ont i magen, diarré och problem med fortplantningen bland annat. Visste du att en vanlig bomullströja kan innehålla uppemot 250 olika restkemikalier? Och att en kalsong kan bidra till att miljögifter hamnar i våra vattendrag? De skadliga ämnena försvinner först efter ett 10-tal tvättar. Reningsverken klarar inte av att ta hand om allt detta, de är bäst på att rena bajs. Så då följer kemikalierna med ut i vattendrag och hamnar i växter, djur och slutligen även i vår mat och i våra barn, om vi kan få några... Flera miljögifter är hormonstörande och cancerframkallande.


Visste du att barnets hud är känsligare än vad man tidigare känt till, vilket beror på att den ännu inte hunnit utveckla samma struktur som hos en vuxen. Mer än 60% av det man smörjer in i barnets hud tas upp och går ut i kroppen. Ett plagg smörjer man ju inte in kroppen med, men det händer ju att man blir svettig och plaggen klibbar...


Vid ekologisk bomullsodling används andra metoder är besprutning med gifter. Det finns bekämpningmedel att köpa som är avsedda för ekologisk odling. En del innehåller en blandning av chilli, vitlök och såpa. Genom att låta andra växter växa runt bomullsplanterna så kan även detta skydda mot skadedjur. Majs och hirs används bland annat till detta. Och då får bönderna ytterligare en produkt att sälja, eller äta upp själva! Faktiskt är det så att det är billigare att odla ekologiskt än konventionellt. För kemikalierna är dyra. Men den ekologiska bomullen blir dyrare för att den måste hanteras separat och kontrolleras så att den inte blandas med den vanliga och för att vi konsumenter ska vara säkra på att vi får den bomull vi valt finns några olika märkningar som talar om att bomullen är kontrollerad och certifierad. Ekologiska bomullsfibrer är längre, starkare och mjukare och de tar även upp färger bättre än bomull som är besprutad med gifter. Så plaggen blir ofta slitstarka, mjuka och färglada. Kanske den dyra tröjan inte är så dyr om man betänker att den kan hålla tre gånger så länge?


Vid ekologisk bomullsodling används ofta vattenbesparande bevattningssystem,

till exempel med rör med hål i som sipprar vatten bara just vid plantan. Men bomull är fortfarande mer vattenkrävande än många andra växter. Därför har det nu blivit så populärt med bambu, hampa, soja och andra växter. Både hampa och bambu är så växtkraftiga att både skadeinsekter och ogräs omöjligt hinner ikapp.

 

(Källor: www.ekoklader.se, Naturskyddsföreningen, Estelle&Thild och People Tree)